IKONA - İZMİR REKLAM AJANSI
Dijital Pazarlamada SEM ve SEO

Dijital Pazarlamada SEM ve SEO

Pazarlama endüstrisi, kişisel bilgisayarların icadından bu yana şüphesiz ki büyük bir değişime tanıklık etmekte. Kişisel bilgisayarlar, internetin gündelik hayata geçmesini sağladı ve böylece insanlar günlük olarak dijital içerik tüketmeye başladı. Bu da çevrimiçi bir kitleye ulaşmak için sınırsız fırsatlar oluşturdu.
Bu nedenle, birçok pazarlamacı, dijital pazarlamanın önümüzdeki yıllarda tüm iş biçimleriyle ilişki içinde olmasını bekliyor.
İnternet araması günümüz dijital dünyasında sahip olduğumuz önemli araçlardan birisi. Dünyanın her yerinden insanlar bir şeyler öğrenmek, sorunlarına çözüm bulmak ve ilgilendikleri konuları derinlemesine anlamak için Google ve benzeri arama motorlarından yararlanıyor. Sonuç olarak, yerel bir marka ya da çevrimiçi bir işletme olmanızdan bağımsız olarak, insanların sizi aktif olarak arıyor olma ihtimali her zaman vardır.
2019 verilerine göre Google, günde 2 trilyonun üzerinde arama yapıldığını açıkladı. Bunun yanında, canlı internet istatistiklerine göre Google’da günlük 5,5 milyar arama gerçekleşmekte. (2019-2020)  Bu da saniyede 63.00 sorguya tekabül etmekte. 
Dünyada, neredeyse her alandaki teknolojik gelişmeler gibi arama özellikleri de gelişiyor, hem de logaritmik bir hızla. Bunun anlamı şu ; her çeşit ve boyuttaki işletmelerin hedef kitlelerine erişmek ve onlarla bağlantıya geçmek için bundan faydalanabilecekleri müthiş bir fırsat var.
İşletmeler arama motorlarının sitelere trafik çekebileceğini bilirler. Bu trafik, salt trafikten öte satış ve potansiyel müşteriyi ifade eder. Çevrimiçi şekilde gözükmenin başka metotları olsa da, pazarlama harcamanızın en optimize şeklini alma konusunda Google liderdir. Bu, ana olarak büyük kullanıcı kitlesi ve pazar payı nedeniyle böyledir fakat Google bu pazar rekabetinde yalnız değildir. Arama ağı pazarını paylaşan diğer önemli şirketler: Verizon Media Yahoo, Bing Ads Microsoft ve Yandex Direct olarak sıralanabilir. 
Maalesef büyümek ve daha yüksek trafiklere ulaşmak amacıyla arama motorlarını kullanırken bir işletme olarak karşılaşacağınız bir ikilem de mevcut. Enerjinizi ve bütçenizi, sitenize kullanıcı trafiği çekmek adına yönlendirirken hangi aracı kullanmalısınız? SEO mu, yoksa SEM mi? Bir diğer deyişle, arama motoru optimizasyonunu mu yoksa arama motoru pazarlamacılığını mı seçeceksiniz? 



Sentez, Çelişkilerden Kurtulmak Adına İyi Bir Tercih Olabilir:  


Hibrit Strateji - SEM ve SEO’nun Karması

Önemli bir başarıya ulaşılabilen uygulamalardan biri bu ücretli yoldur. Bu senaryoda, hangi anahtar kelimelerin en iyi performansı gösterdiğini bulabilmek için işletmelere ücretli kampanyalar düzenlemeleri önerilir. Bu, işletmelerin web sitelerinin önem taşıyan Google aramalarında ve en çok aranan kelimelerde yer bulmasına avantaj sağlayacaktır.

Öncelikle SEO ve SEM’i Anlayalım

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlamacılığı (SEM), günümüzün en önemli iki dijital pazarlama stratejisidir. Bu iki strateji, işletmelerin çevrimiçi görünürlüklerini ve arama performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olur.
SEO, arama motoru sonuç sayfalarında *(SERP) daha yüksek bir sıralama elde etmek için web sayfalarını ve içeriklerini optimize etme uygulamasıdır. Pazarlamacılar, arama motorlarında daha fazla görünürlük elde etmek için çeşitli taktikler kullanır. Daha iyi arama motoru görünürlüğü, web sitesine daha fazla organik trafik çeker. Bu da yeni potansiyel müşteriler anlamına gelir.
* SERP( Search Engine Results Page), herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir.  Arama yapıldığında ekranda barınan sonuçlar bütününe ise SERP sayfası deniliyor.

Kısaca SEO Türleri


1. Teknik SEO:

Tarama ve JavaScript, indeksleme aşaması için bir web sitesinin öğelerini optimize etmeyi içerir. Süreç, web sitesinin arama görünürlüğünü iyileştirmeyi, site yükleme hızını, web sitesi mimarisini, kullanıcı deneyimini, yapılandırılmış verileri ve güvenliği iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Tüm bu unsurlar içerikle ilgili olmadığı için teknik SEO olarak bilinir.


2. Site içi SEO:

 

Site içi SEO, bir anahtar kelimeyi ve bu arama motorlarına hitap eden web sayfalarını optimize etme işlemidir. Sayfa İçi SEO teknikleri, hedef kitlenizle alakalı yüksek kaliteli içerik yayınlama, stratejik olarak ilgili anahtar kelimeleri dahil etme, HTML kaynak kodu optimizasyonu, görüntü optimizasyonu ve başlık etiketleri, meta açıklama gibi araçları kullanabilmeyi ve çok daha fazlasını içerir. İyi bir SEO stratejisi, arama motorları ve daha yüksek SERP sıralamaları ile çevrimiçi görünürlüğü artırır.

3. Site Dışı SEO:

Google, web sitesinin sıralamasını belirlemek için birçok sayfa dışı faktörü dikkate alır. İşletmelerin yalnızca yüksek kaliteli içerikler üreterek üst sıralarda yer alması zordur. Bu durumda web siteleri, ilgili konularda misafir blogları, kaliteli geri bağlantılar ve marka tanıma etkinlikleri aracılığıyla etkinliklerini artırabilirler. Bu teknik nihayetinde web sitelerinizin Google sıralamalarını iyileştirir.


4. Kullanıcı Etkileşimi:


Google'ın, kullanıcıların web sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu ve web sitenizi alakalı bulup bulmadıklarını keşfetmesine yardımcı olan faktörler vardır. Örneğin, kullanıcıların sitenizi erken terk etmesi Google tarafından düşük kaliteli içerik ürettiğinizin ya da kullanıcıya alakalı bilgiler sağlayamadığınızın bir işareti olarak yorumlanır. Bu nedenle web sayfanız Google tarafından belirli bir anahtar kelime için uygunsuz olarak tanınırsa, arama motoru, sayfanın sıralamasını düşürecektir.


Peki ya SEM?


SEM, arama motoru sonuçlarında daha iyi sıralama elde etmek için ücretli reklamları kullanan işletmelerin pazarlama sürecini kapsayan bir kavramdır. Bu ücretli stratejiler, Tıklama Başına Ödeme (PPC) reklamları veya Google My Business vb. platformlardaki ücretli Google reklamlarını içerir.

1. Görüntüleme Esaslı Reklamcılık:

Dijital reklamcılık, ürünleriniz hakkında farkındalık yaratmak ve kullanıcıları çeşitli sosyal medya platformlarında veya web sitesinde resimler, videolar veya metin tabanlı içerik yoluyla ürün veya hizmetler satın almaya ikna etmek anlamına gelir.

2. Tıklama başına ödeme (PPC-pay-per-click):

Pazarlamacıların, reklamlarından birine her tıklandığında web sitelerine veya Google gibi arama motorlarına belirli bir ücret ödedikleri bir çevrimiçi pazarlama modelidir. Strateji, organik olarak kullanıcı ziyaretleri kazanmak için faydalıdır.


3. Yeniden Pazarlama:

Yeniden pazarlama, yeni reklamlar yayınlayarak mevcut müşterilerinizle etkileşim kurma stratejisidir. Bu müşteriler, uygulamalarınıza zaten kayıtlı olabilir veya web sitenizle zaten ilgileniyor olabilir. Yeniden pazarlama, marka bilinirliği oluşturmada son derece yararlıdır.

SEO ve SEM Arasındaki Büyük Farklılıklar:

SEO, ziyaretçileri ödeme yapmadan organik olarak çekmeyi amaçladığından, bir çevrimiçi pazarlama stratejisi olarak daha uygun maliyetli bir yaklaşımdır. Oysa SEM, tıklama başına belirli bir ücret ödemenizi gerektirir.

SEM stratejileri, nispeten yeni olan ve daha önce çevrimiçi varlığı olmayan işletmeler için uygundur. Bunun yanı sıra SEM stratejileri, SEO tekniklerine kıyasla anında sonuç verir. SEO teknikleri, somut sonuçlar görmeden önce önemli bir süre kalıcı çaba gerektirir.
 

SEO ile Birlikte Daha Yüksek Sürdürülebilirlik


Uzun vadede ayakta kalan bir işletme, eşit derecede güvenilir bir pazarlama stratejisine ihtiyaç duyar. Hedeflenen ziyaretçileri ürün sayfanıza veya şirket blogunuza çekmenin sürdürülebilir bir yoluna sahip olmak, büyük bir fayda sağlayabilir. Ve SEO tam olarak budur. SEO, uzun süre otomatik pilotta trafik almaya devam edeceğinizi garanti etmese de, size PPC pazarlamasının getirmediği bir iç rahatlığı sağlar. Belirli bir anahtar kelime için sıralama yaptığınızda, sıralamanızı korumak için gerekli sayfa içi ve teknik SEO çalışmalarına devam edebilirsiniz. SEO daha sürdürülebilir bir stratejiyle bir pazar segmentine hakim olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bu sürdürülebilirlik işletmenizi ileride ekstra maliyetlerden koruyabilir.
 

Daha Geniş Erişim


Kabul edelim ki, kitlenizi ne kadar iyi tanıyor olursanız olun, sizi bulmak için arama motorlarına yazacakları her şeyi tahmin etmek kolay değildir. Google'ın her gün aldığı arama motoru sorgularının miktarı milyarlarla ifade ediliyor. Bu, yalnızca bazı anahtar kelimelere odaklanarak büyük bir yığın bıraktığınız anlamına gelir. Bu noktada hizmetleriniz ve ürünleriniz için detaylı kelimeleri belirleyerek doğru anahtar kelime havuzu oluşturulmalı fakat bu milyarlarca arama sorgusunun içinde sizinle ilgili olmaması gereken kelimeler de ayrıca belirlenip negatif SEO yapılmalıdır. Bu da hedef kitlenin ilgi oranını artırmak için uygulanabilecek ekstra yöntemlerden biridir.
SEO'ya odaklandığınızda, daha geniş bir erişiminiz olur. Web sitenizde ne kadar kaliteli içerik yayınlarsanız, sitenizi o kadar fazla kişi bulabilir. Sitenizi ne kadar çok kişi bulursa, ürün veya hizmet sayfanıza o kadar fazla trafik çekersiniz. PPC'den farklı olarak, bütçe veya hedeflediğiniz anahtar kelime sayısı ile sınırlı değilsiniz.


Marka Görünürlüğünü Artırın


Web sitenize trafik çekmeye çalışırken, sizi genel olarak alakalı kişilerin görmesi çok önemlidir. Yoksa bir sürü ziyaretçi almanın asıl hedefleriniz için bir anlamı yoktur. SEO yaparken, web sitenizi doğru kişilerin ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz fakat bunun tamamen başarılı olmaması da doğal. Ancak PPC(Pay-per-click) reklamlar bu konuda aynı şekilde çalışmazlar. PPC reklamlar sadece, ürününüzü veya hizmetinizi gerçekten arayan kullanıcıları hedef alır.
İşiniz veya markanızla ilgilenen kişiler tarafından görülmek, markanızın billinirliğini artırmanıza yardımcı olur. Bu durum, aldığınız iş miktarını dolaylı olarak etkiler. Birçok kişi reklamlarınızı hemen tıklamasa bile ileride ürününüzü arayabilir. Her iki durumda da, ücretli reklamlar, hedef kitlenizin önüne çıkma ve bunun bir parçası olmayanları filtreleme açısından son derece yararlı olacaktır.

 

Sonuç


İşletmeler için en iyi strateji, istenen sonuçları elde etmek için hem SEO hem de SEM tekniklerini birleştirmektir. Eğer işletmeler pazarlama kampanyalarında özel gereksinimlere göre ince ayarlar gerçekleştirebilir ve çalışmalarını sürdürülebilir hale getirebilirlerse istedikleri dönüşümü elde edebilirler. 
Şirketler ve hizmet sunan servisler açısından insan davranışlarının ve eğilimlerinin anlaşılabilmesinin önemi dijitalleşmenin artışıyla birlikte daha da önem kazandı. Dijitalleşmenin olumlu etkilerinin yanı sıra, verilerin insanların eğilimlerini ve davranışlarını açıklayabilme yeteneğiyse her geçen gün daha da karmaşıklaşıyor, yeni uzmanlık alanlarının çalışmalarına konu oluyor.
Bu nedenle oluşturduğumuz stratejileri çeşitlendirmenin(SEO, SEM), sentezlemenin ve farklı dinamikleri de planımıza katmanın, günün dijitalleşme hızına ayak uydurmak ve firmanızın tıklanma eğilimlerini desteklemek açısından değerli olduğunu söyleyebiliriz.