IKONA - İZMİR REKLAM AJANSI
E-Ticarette Türkiye - 2020

E-Ticarette Türkiye - 2020

Ardımızda bıraktığımız 2020 yılının e-ticaret verileri Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Baştan aşağı pandemi senesi olarak sıfatlandırabileceğimiz bu yılda toplam işletme sayısının yaklaşık 3 katına çıkması göze çarpan detayların başında geliyor.


E-ticaret faaliyetinde bulunan toplam işletme sayısı 2019 verilerine göre %275 artarak 256.861 oldu.
Bu platformdaki işletmelerin %72,1’i en az bir aracı hizmet sağlayıcısı ile çalışıyor.

 

 

Faaliyet gösteren işletmelerin ağırlıklı olarak bulunduğu iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir olarak karşımıza çıkmakta.
 

 

E-ticaret hacmi 2020 yılında %66 genişledi. Verilen sipariş sayıları 1,36 milyar adetten 2,29 milyar adete yükselerek %68’lik artış kaydetti.
Perakende sektöründeki ticaret hacmi ise toplam hacmin %64’ünü oluşturuyor.

 

 

İhracat da bu süreçte dijitalleşiyor. E-ihracatın genel ihracat içindeki payı %1,3 oldu.

 

 

E-ticaretin gayrisafi yurtiçi hasıladaki payı ise %51,8’lik artışla %4,1 oranına yükseldi.

 

 

2020’nin yıldızı ise %129’lik hacim artışı ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü oldu. İkincilik ise %38’lik artış ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe.

 

 

Havayolu, Seyahat & Taşımacılık & Organizasyon, Konaklama ve Eğlence & Sanat sektörleri pandemide en çok hacim kaybeden ve azalış gösteren sektörlerden oldu.

 

 

Kartlı işlemler %61’lik oran ile ödeme yöntemlerinin yıldızı. Toplam hacmi ise 138.4 milyar lira.


 

En çok alışverişi telefonlarımızdaki mobil uygulamalar üzerinden yapıyoruz. %63 ile lider olan mobil uygulamaları %25 ile web, %12 ile web mobil takip ediyor.

 

 

Toplam iade-iptal işlemlerinin %46’sı beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe gerçekleştirildi.

 

 

Ortalama sepet tutarımız 98.5 TL.

 

 

Sektör bazında ortalama sepet tutarının lideri ise konaklama sektörü.

 

Toplam e-ticaretin ve harcamaların beşte biri Pazartesi günü gerçekleştirildi. Alışveriş için haftanın ilk gününü tercih ediyoruz.

2020 yılında ilk kez karşılaştığımız şartlar; davranışlarımızı, tüketim alışkanlıklarımızı ve ihtiyaçlarımızı değiştirdi. Bunlar işletmeler için fırsatlar ve dezavantajları birlikte getirdi. Bu değişkenlerin arasında netleşen konu ise e-ticaretin hacminin durdurulamaz artışı oldu. Mağaza vitrinlerini telefon ekranlarına taşıdığımız bu çağ aslında yeni fırsatları, yeni sektörleri ve yeni boşlukları ifade ediyor. Dönüşümün parçası olmayı başarabilenler bu fırsatlar ve değişkenler dünyasında yerlerini alacaklar. Doğru ihtiyaç analizi, doğru konumlandırma ve doğru mecralar ile e-ticaret platformunda aradığınız fırsat ve boşlukları bulabilirsiniz. 2021 verilerinde görüşmek üzere.